Masz ochotę na dobrą kawę? Wypróbuj 3 pyszne przepisy

Jeśli uwielbiasz pić kawę, te trzy odmiany mogą ci szczególnie posmakować. Przepisy łatwe do wykonania, a efekt niebiańsko pyszny. Polecamy!

Kawa kokosowo-kardamonowa

Składniki:                                                                             

  • dwie filiżanki kawy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pół  łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta cynamonu

Jak to zrobić?

1. Mleko kokosowe należy podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia, następnie dodać przyprawy.

2. Przyrządzić tradycyjną czarną kawę, dolać podgrzane mleko kokosowe

Kawa z syropem karmelowym

Składniki:

  • dwie filiżanki kawy
  • ok. 200 ml mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cynamon do dekoracji

Jak to zrobić?

1. Cukier wsypać na patelnię lub do płaskiego rondla i podgrzewać do momentu rozpuszczenia i uzyskania złocistej masy. Dolać odrobinę wody i całość zagotować. Gotowy syrop zestawić z ognia do wystygnięcia.

2. Przygotowaną wcześniej czarną kawę zalać spienionym mlekiem. Syrop karmelowy można wlać do filiżanki lub udekorować nim spienione mleko.

Kawa z przyprawami (idealna na przeziębienie)

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • szczypta czerwonego pieprzu
  • dwa goździki
  • szczypta cynamonu
  • dwie łyżeczki miodu
  • pół szklanki mleka
  • bita śmietana

Jak to zrobić?

1. Kawę zaparzyć w ekspresie, wsypując do filtra również czerwony pieprz, cynamon i goździki. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim miód.

2. Kawę przelać do filiżanek, dolać podgrzane mleko. Całość można udekorować bitą śmietaną i cynamonem.

Chcesz się podzielić z nami twoim ulubionym przepisem na kawę? Wyślij nam go na adres [email protected]

Wesprzyj nas

5 sposobów na odporność

W zdrowym ciele zdrowy duch. Jak zadbać o to, by nasza dusza miała silne wsparcie w jej cielesnym "ubraniu"?

Nie tylko czosnek, czyli kilka sprawdzonych sposobów na zahartowanie ciała:

1. Jedz śniadanie Żeby organizm mógł zwalczać drobnoustroje, musi być regularnie odżywiany. Śniadanie należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Pierwszy posiłek powinien być  bogaty w węglowodany, białko i witaminy. Dobrym pomysłem jest musli z jogurtem, pieczywo z mąki pełnoziarnistej, wędlina, sok.

2. Postaw na cynk Większość z nas ma niedobór tego minerału, a jest on potrzebny do produkcji białych krwinek, odpowiedzialnych  za odporność. Jego niedobór powoduje także zmęczenie, brak koncentracji oraz wypadanie włosów. Cynk jest obecny w produktach, które jemy rzadko. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć po migdały, fasolę, wątróbkę czy owoce morza.

3. Herbata owocowa zamiast kolejnej kawy Na rynku dostępne są herbaty przeznaczone specjalnie na okres jesienno-zimowy. Dobrym rozwiązaniem jest herbatka z dzikiej róży, aronii, czarnej porzeczki czy hibiskusa. Mają mnóstwo witaminy C, wzmacniają odporność, ale również łagodzą stres i poprawiają nastrój.

4. Słodzisz? Użyj miodu Jest zdrowszy niż cukier, ma mnóstwo mikroelementów i enzymów, które wzmacniają układ odpornościowy. Lekarze twierdzą, że każdy z nas powinien profilaktycznie jadać łyżkę miodu dziennie. Poza tym, co może być lepsze zimową porą niż herbata z miodem i cytryną?

5. Wyjdź na spacer Nawet jeśli za oknem plucha lub mróz. Ważne, żeby aktywności fizycznej towarzyszyła systematyczność. Ruch usprawnia działanie układu odpornościowego. Jeżeli nie siłownia lub basen, to chociaż spacer energicznym krokiem. Odpowiedni strój to podstawa – zarówno przegrzanie, jak i wyziębienie organizmu, sprzyjają infekcjom.

Wesprzyj nas