Wielokuchnia: A jak apetyt

Jedzenie „dopracowane i wyjątkowe” – według większości gospodyń domowych, a nawet gospodarzy – trzeba przygotowywać w czterogwiazdkowej restauracji, z gromadą pomocników wokół. Koniec z opresyjnym podejściem do kuchni! Prawdziwa kuchnia powinna być smaczna, ale przede wszystkim... normalna! Rodzinna i przyjazna. Bez zadęcia i napięcia.

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Polub nas na Facebooku!

Wielokuchnia: A jak apetyt
Jedzenie „dopracowane i wyjątkowe” – według większości gospodyń domowych, a nawet gospodarzy – trzeba przygotowywać w czterogwiazdkowej restauracji, z gromadą pomocników wokół. Koniec z opresyjnym podejściem do kuchni! Prawdziwa kuchnia powinna być smaczna, ale przede wszystkim... normalna! Rodzinna i przyjazna. Bez zadęcia i napięcia.

Fragment książki pochodzi z książki „Wielokuchnia” Agaty Puścikowskiej!


Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna. A jednocześnie innowacyjna, bo oparta na intuicji i tak zwanym „fochu”. Mam focha na sos do makaronu, którego nie ma w żadnym przepisie? Mam focha na naleśniki z „dziwnym”, wymyślonym przeze mnie farszem? To je robię. I zapewniam – wychodzą (zazwyczaj) pyszne. A najważniejsze jest to, że przestałam się bać tworzyć i eksperymentować. Jeśli potrawa nie wyjdzie – najwyżej mąż zje coś w barze.

Rozdział A jak apetyt może być dla wielu Czytelników tej książki ostatnim rozdziałem, który przeczytają. Bo jeśli liczyli na poważne przepisy i surowe, napuszone opisy dań eleganckich i wybitnych, koturnowych jak czterogwiazdkowa kuchnia we francuskiej restauracji, to dali się nabrać. Jeśli liczyli na nauczanie i pouczanie przez kucharkę-mentorkę, to się przeliczyli. Ani kucharką, ani tym bardziej mentorką kulinarną nie jestem. Pieniędzy za książkę nie zwracam. Jeśli jednak Czytelnicy chcą bawić się kuchnią rodzinną, bez stresów i kompleksów, to strzał w dziesiątkę.


 

wielokuchniaPremiera “Wielokuchni” już 19 listopada!

“Wielokuchnia” to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.

To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.

 

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7


 

 



Agata Puścikowska

Agata Puścikowska

Zobacz inne artykuły tego autora >

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Dynia? Najlepsza – na talerzu. Przepis z “Wielokuchni”

Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna - pisze we wstępie do "Wielokuchni" Agata Puścikowska. Wśród licznych przepisów można tam znaleźć potrawy na każdą okazję - od przyjęcia dla dzieci po rodzinny, duży obiad. Na początek listopada polecamy natomiast placki z dyni. Smacznego!

Polub nas na Facebooku!

Dynia? Najlepsza - na talerzu. Przepis z "Wielokuchni"
Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna - pisze we wstępie do "Wielokuchni" Agata Puścikowska. Wśród licznych przepisów można tam znaleźć potrawy na każdą okazję - od przyjęcia dla dzieci po rodzinny, duży obiad. Na początek listopada polecamy natomiast placki z dyni. Smacznego!

Placki z dyni

 

Składniki:

– 1 kg dyni

– 3-4 ziemniaki

– cebula

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– sól, pieprz

– olej do smażenia

– dowolne dodatki

 

 

Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce (jak ktoś ma robota, to ma trochę lepiej). Do warzyw dodajemy mąkę pszenną, jajka, sol i pieprz. Jeśli ktoś lubi, można dodać zioła. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Placki mniejsze można podawać polane dipem z kwaśnej śmietany i czosnku.

Jeśli usmażymy trochę większe placki, warto podawać je posypane siekanymi listkami szpinaku, pomidorami i polane sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Głodomorów i miłośników dań mięsnych zadowoli z pewnością wersja placków polanych gulaszem mięsnym. Najłatwiejszy i najszybszy jest gulasz z piersi kurczaka. Pierś pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i przyprawach przesmażyć na oleju z niewielkim dodatkiem cebulki. Pod koniec smażenia dodać poł szklanki słodkiej śmietanki. Fantastyczny prosty gulasz.


394

 

 

Przepis pochodzi z książki Agaty Puścikowskiej “Wielokuchnia”.

Zajrzyj na facebook’owy fanpage autorki!

 

 

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7


 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

“Wielokuchnia” – ugotuj coś z niczego

Wielodzietna, rodzinna, bez kompleksów a równocześnie niezwykle smaczna. Taka właśnie jest kuchnia Agaty Puścikowskiej, dziennikarki „Gościa Niedzielnego”, żony i matki pięciorga dzieci. Wielokuchnia to zbiór przepisów na smaczne i szybkie potrawy z łatwo dostępnych składników. Zebrane tu pomysły to rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rady przyjaciół, ale także owoce domowych eksperymentów i wielu lat kuchennej praktyki.

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Polub nas na Facebooku!

"Wielokuchnia" - ugotuj coś z niczego
Wielodzietna, rodzinna, bez kompleksów a równocześnie niezwykle smaczna. Taka właśnie jest kuchnia Agaty Puścikowskiej, dziennikarki „Gościa Niedzielnego”, żony i matki pięciorga dzieci. Wielokuchnia to zbiór przepisów na smaczne i szybkie potrawy z łatwo dostępnych składników. Zebrane tu pomysły to rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rady przyjaciół, ale także owoce domowych eksperymentów i wielu lat kuchennej praktyki.

Każda Kobieta nieziemskich obyczajów znajdzie w tej książce coś dla siebie. Można ją uzupełnić również o własne przepisy – jest na to miejsce. Czego możecie szukać w kulinarnej publikacji Agaty Puścikowskiej? Sprawdźcie sami!

 

mini 1

 

mini 1 (1)

 

mini 1 (2)

 

mini 1 (3)

 

mini 1 (4)

 

mini 1 (5)

 

mini 1 (6)

 

wielokuchniaPremiera “Wielokuchni” już 19 listopada!

Ta książka to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.

To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.

 

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7


 

 



🔷 Jej bajka urzekła o. Adama Szustaka. Obejrzyj odcinek "Piernikowych Bajek"! ⤵️

Agata Puścikowska

Agata Puścikowska

Zobacz inne artykuły tego autora >

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >