Wielokuchnia: A jak apetyt

Jedzenie „dopracowane i wyjątkowe” – według większości gospodyń domowych, a nawet gospodarzy – trzeba przygotowywać w czterogwiazdkowej restauracji, z gromadą pomocników wokół. Koniec z opresyjnym podejściem do kuchni! Prawdziwa kuchnia powinna być smaczna, ale przede wszystkim... normalna! Rodzinna i przyjazna. Bez zadęcia i napięcia.

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Fragment książki pochodzi z książki „Wielokuchnia” Agaty Puścikowskiej!


Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna. A jednocześnie innowacyjna, bo oparta na intuicji i tak zwanym „fochu”. Mam focha na sos do makaronu, którego nie ma w żadnym przepisie? Mam focha na naleśniki z „dziwnym”, wymyślonym przeze mnie farszem? To je robię. I zapewniam – wychodzą (zazwyczaj) pyszne. A najważniejsze jest to, że przestałam się bać tworzyć i eksperymentować. Jeśli potrawa nie wyjdzie – najwyżej mąż zje coś w barze.

Rozdział A jak apetyt może być dla wielu Czytelników tej książki ostatnim rozdziałem, który przeczytają. Bo jeśli liczyli na poważne przepisy i surowe, napuszone opisy dań eleganckich i wybitnych, koturnowych jak czterogwiazdkowa kuchnia we francuskiej restauracji, to dali się nabrać. Jeśli liczyli na nauczanie i pouczanie przez kucharkę-mentorkę, to się przeliczyli. Ani kucharką, ani tym bardziej mentorką kulinarną nie jestem. Pieniędzy za książkę nie zwracam. Jeśli jednak Czytelnicy chcą bawić się kuchnią rodzinną, bez stresów i kompleksów, to strzał w dziesiątkę.


 

wielokuchniaPremiera “Wielokuchni” już 19 listopada!

“Wielokuchnia” to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.

To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.

 

Agata Puścikowska

Agata Puścikowska

Zobacz inne artykuły tego autora >
Show comments
Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Dynia? Najlepsza – na talerzu. Przepis z “Wielokuchni”

Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna - pisze we wstępie do "Wielokuchni" Agata Puścikowska. Wśród licznych przepisów można tam znaleźć potrawy na każdą okazję - od przyjęcia dla dzieci po rodzinny, duży obiad. Na początek listopada polecamy natomiast placki z dyni. Smacznego!

Placki z dyni

 

Składniki:

– 1 kg dyni

– 3-4 ziemniaki

– cebula

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– sól, pieprz

– olej do smażenia

– dowolne dodatki

 

 

Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce (jak ktoś ma robota, to ma trochę lepiej). Do warzyw dodajemy mąkę pszenną, jajka, sol i pieprz. Jeśli ktoś lubi, można dodać zioła. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Placki mniejsze można podawać polane dipem z kwaśnej śmietany i czosnku.

Jeśli usmażymy trochę większe placki, warto podawać je posypane siekanymi listkami szpinaku, pomidorami i polane sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Głodomorów i miłośników dań mięsnych zadowoli z pewnością wersja placków polanych gulaszem mięsnym. Najłatwiejszy i najszybszy jest gulasz z piersi kurczaka. Pierś pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i przyprawach przesmażyć na oleju z niewielkim dodatkiem cebulki. Pod koniec smażenia dodać poł szklanki słodkiej śmietanki. Fantastyczny prosty gulasz.


394

 

 

Przepis pochodzi z książki Agaty Puścikowskiej “Wielokuchnia”.

Zajrzyj na facebook’owy fanpage autorki!

 

 

Show comments

“Wielokuchnia” – ugotuj coś z niczego

Wielodzietna, rodzinna, bez kompleksów a równocześnie niezwykle smaczna. Taka właśnie jest kuchnia Agaty Puścikowskiej, dziennikarki „Gościa Niedzielnego”, żony i matki pięciorga dzieci. Wielokuchnia to zbiór przepisów na smaczne i szybkie potrawy z łatwo dostępnych składników. Zebrane tu pomysły to rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rady przyjaciół, ale także owoce domowych eksperymentów i wielu lat kuchennej praktyki.

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Każda Kobieta nieziemskich obyczajów znajdzie w tej książce coś dla siebie. Można ją uzupełnić również o własne przepisy – jest na to miejsce. Czego możecie szukać w kulinarnej publikacji Agaty Puścikowskiej? Sprawdźcie sami!

 

mini 1

 

mini 1 (1)

 

mini 1 (2)

 

mini 1 (3)

 

mini 1 (4)

 

mini 1 (5)

 

mini 1 (6)


 

wielokuchniaPremiera “Wielokuchni” już 19 listopada!

Ta książka to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.

To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.

 

Agata Puścikowska

Agata Puścikowska

Zobacz inne artykuły tego autora >
Show comments
Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >