Nasze projekty

Wielokuchnia: O jak oscypek

Oscypek to rzecz prosta, przygotowując coś z dodatkiem góralskich serków, nie udziwniajmy! Działajmy w prosty sposób, tak by wykorzystać charakterystyczny smak i aromat tego górskiego sera. To wystarczy, by oscypkowy smak na długo pozostał w pamięci.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Agaty Puścikowskiej „Wielokuchnia”


Warzywa zapiekane pod oscypkiem

Składniki:

Reklama
Reklama

– różne warzywa – ziemniaki, marchew, seler, brokuł i inne

– 2–3 kolorowe papryki

– małe cebulki

Reklama
Reklama

– pomidorki cherry

– ulubione zioła

– oliwa

Reklama

– tarta bułka

– oscypek

Pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, seler, brokuły wrzucić na wrzącą wodę (zaleca się jej małą ilość, żeby witaminy z warzyw nie uleciały w nieznaną, pozagarnkową przestrzeń) lub podgotować w parowarze. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z surowymi, obranymi, kolorowymi paprykami i małymi cebulkami. Posypać ziołami i pieprzem oraz odrobiną soli, lekko skropić oliwą lub olejem. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 st. C do czasu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Pod koniec pieczenia można dodać pomidorki cherry.

Pamiętajmy, że warzywa mogą być lekko, i tylko miejscami, zwęglone. Na koniec startego oscypka łączymy z dwiema łyżkami bułki tartej. Posypujemy całość i zapiekamy, aż się wszystko pięknie połączy.


 Wejdź na fanpage „Wielokuchni” i bądź na bieżąco z kulinarnymi pomysłami Agaty Puścikowskiej!


wielokuchniaPremiera „Wielokuchni” już 19 listopada!

„Wielokuchnia” to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.

To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.

Reklama

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas na Patronite