Nasze projekty
Fot. Magdalena Olek | http://magdaolek.pl/

Domowy przepis na chleb i oliwę

Domowy czyli najlepszy! A jeżeli jeszcze do domowych przepisów dodamy zioła, ich armoat przywróci nas do życia, do korzeni

Reklama

Przepis na aromatyczną oliwę do pieczywa:

  • ⅓ szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 ząbki zmiażdżonego, posiekanego czosnku
  • listki rozmarynu, tymianku lub cząbru
  • pieprz
  • sól

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić według uznania i podawać ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem.

Fot. Magdalena Olek | http://magdaolek.pl/

Domowy chlebek pita

Skorzystałam z przepisu White Plate, osobiście najbardziej smakuje mi pita smażona na patelni z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i przyprawy oregano. Sami zobaczcie jakie to proste w wykonaniu, a smakuje wybornie. W sam raz na ciepłe letnie wieczory.

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dodać więcej wody. Zostawić by odpoczęło, przez 30 minut. Rozgrzać żeliwną patelnię. Ciasto podzielić na 6-8 porcji. Każdą z nich rozwałkować na placuszek. Patelnię delikatnie spryskać oliwą z oliwek i smażyć pity przez ok. 30 sekund z każdej strony. Zawinąć w folię aluminiową do czasu podania.

Reklama
Reklama
Fot. Magdalena Olek | http://magdaolek.pl/

Reklama

Dołącz do naszych darczyńców. Wesprzyj nas!

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas - złóż darowiznę