Przepisy pochodzą z książki Agaty Puścikowskiej „Wielokuchnia”
Kawa Agaty
Na spód wysokiej, przezroczystej szklanki wlać nalewkę z malin mojej mamy. Jeśli ktoś nie ma takiej nalewki, niech poeksperymentuje z innymi nalewkami. Może z tego wyjść coś ciekawego. Następnie wlać kawę przygotowaną metodą tygielkową lub z ekspresu tak, żeby wypełniła w trzech czwartych szklankę. Na końcu całość uzupełnić śmietaną ubitą z niewielką ilością cukru. Kawoszom pijącym ulepek, a nie kawę, zaleca się posypanie wierzchu brązowym cukrem lub wiórkami czekolady. Taka kawa doskonale smakuje z ciastem typu brownie.
Ekspresowe brownie
Składniki:
Przeczytaj również
– 4 jajka
– 4 gorzkiej czekolady dobrej jakości
– 250 g masła
– ½ szklanki mąki
– niepełna szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem. Dobrej jakości gorzkie czekolady roztapiamy, dodajemy dobrej jakości masło.Wszystko łączymy, na koniec dodajemy mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez około pół godziny.
Uwaga: To ciasto przypomina nieco… zakalec. I ma tak wyglądać. Wtedy jest naprawdę czekoladowo-czekoladowe.
Wejdź na fanpage „Wielokuchni” i bądź na bieżąco z kulinarnymi pomysłami Agaty Puścikowskiej!
Premiera „Wielokuchni” już 19 listopada!
„Wielokuchnia” to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.
To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.