
Co powinno znaleźć się w koszyczku ze święconką?
Zgodnie z tradycją w Wielką Sobotę następuje święcenie pokarmów na stół wielkanocny. Podpowiadamy, jakie produkty powinny znaleźć się w koszyczku, a przede wszystkim jaka jest ich bogata symbolika.
Po co święcimy pokarmy?
Święcenie pokarmów to pradawna tradycja. Wzięła się ona przede wszystkim z zapisów biblijnych, które sugerują, że po najistotniejszych zdarzeniach w historii, zasiadano do uczty. Tak było w przypadku Abrahama, który ucztował z aniołami, kiedy dowiedział się o błogosławionym stanie swojej żony. Podobnie przed Męką Jezusa, Mesjasz wraz z uczniami zasiadł do wieczerzy, która stała się ustanowieniem Eucharystii i zapowiedzią wszystkich zbawczych wydarzeń. Właśnie dlatego Kościół zachęca, by wspominając najważniejszą historię w dziejach ludzkości, zasiąść do śniadania, które ma być inne niż zwykle – uroczyste i bogate w symbolikę religijną.
Nie należy zapominać, że w Wielką Sobotę najważniejszym wydarzeniem jest Wigilia Paschalna. Zatem święconka jest drugorzędnym obrzędem, a nie najistotniejszym elementem przeżywania tego świętego dnia.
CZYTAJ>>> Tradycje wielkanocne nie są ważniejsze od Eucharystii
Co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym?
W wielkanocnych koszyczkach znajdują się czasem prawdziwe cuda! Pamiętajmy jednak o istocie święconki – czyli o jej bogatej symbolice, która sugeruje zwycięstwo życia nad śmiercią, a także przypomina nam o wypełnieniu się słów Pisma. Oto produkty, których nie możesz pominąć szykując swój koszyczek:
Baranek z chorągiewką
Wykonany z masła, ciasta, cukru bądź z czekolady. Jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Symbolika baranka ma swoje głębokie korzenie biblijne. W Starym Testamencie podczas ucieczki Żydów z Egiptu, Izraelici naznaczali krwią spożytego baranka drzwi swoich domostw. To uratowało ich synów pierworodnych przed śmiercią. W Nowym Testamencie zaś Pascha zostaje spożyta za cenę krwi Jezusa – „Baranka Bożego”. Baranek z chorągiewką z napisem “Alleluja” oznacza Chrystusa, który odnosi tryumf zwycięstwa życia nad śmiercią, dobra nad złem. Jest on także symbolem niewinności, łagodności.
Przeczytaj również
Jajko – pisanka
Jajko jest pradawnym symbolem nowego życia, płodności, narodzenia i zmartwychwstania. W mitologii odnosiło się je do czterech żywiołów: skorupka – ziemia, błona – powietrze, żółtko – ogień, a białko – woda. Dlatego właśnie przyjęło się, że jajko oznacza odrodzenie, ukryte życie i siłę. Jaja znalazły się w koszyczku nie bez powodu. Po poświęceniu podczas śniadania wielkanocnego należy podzielić się nimi z domownikami, składając sobie życzenia. Ten zwyczaj ma służyć umacnianiu więzi rodzinnych oraz braterstwa międzyludzkiego. Malowanie pisanek wywodzi się zaś z pogańskiego święta, które rozpoczynało wiosnę, a jego symbolika nawiązywała do pamięci o zmarłych, urodzaju i pomyślności.
Sprawdź: Wielkanoc w polskich Kościołach
Chleb
Chleb niejednokrotnie pojawiał się w historii Jezusa. Począwszy od jego cudownego rozmnożenia na pustyni, po Ostatnią Wieczerzę, podczas której chleb stał się prawdziwym ciałem Chrystusa – „Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba”. Pamiętając te zbawcze wydarzenia, do koszyczka wielkanocnego wkładamy chleb, który jest symbolem dostatku, obfitości i sytości. To także podstawowy posiłek, o którego chrześcijanie modlą się każdego dnia w modlitwie „Ojcze Nasz” – „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”.
Wędlina
W koszyczku wielkanocnym nie powinno zabraknąć wędliny, która jest symbolem witalności, zdrowia i dostatku, a także uczty. Stanowi ona odniesienie do ofiary z paschalnego Baranka, która dokonała się na drzewie krzyża oraz Ostatniej Wieczerzy, którą Jezus spożywał z apostołami przed swoją męką i śmiercią.
Chrzan
Chrzan poprzez swój ostry smak i zapach, wywołujący łzy stał się symbolem goryczy Męki Pańskiej, który już wkrótce przerodzi się w słodycz zmartwychwstania. Właściwości chrzanu są także oznaką tężyzny fizycznej, zdrowia i witalności. Niegdyś wierzono, że przegania on złą energię i wszelkie niepowodzenia.
ZOBACZ>>> Plan na Wielką Sobotę
Sól
To życiodajny minerał, który od zawsze właściwie służył człowiekowi. Chroni przed zepsuciem, dodaje smaku potrawom, a także ma właściwości oczyszczające. Sól jest symbolem prostoty życia, sił moralnych, oczyszczenia i prawdy. Jezus mówił do uczniów: „Jesteście solą ziemi”. Dawniej wierzono, że sól odpędza złe duchy i chroni dom przed nieczystymi siłami.
Pieprz
Podobnie jak sól, jest przede wszystkim tym elementem, który dodaje potrawom smaku. W przypadku święconki pieprz stał się symbolem gorzkich ziół, które Izraelici spożywali na pamiątkę swojego pobytu w Egipcie.
Ciasto
W Wielkanoc na wszystkich stołach aż roi się od domowych wypieków. Właśnie dlatego nie mogło ich zabraknąć w koszyczku. Ma przede wszystkim pochodzić z pracy rąk domowników, najlepiej by był to mazurek bądź babka. To oznaka słodyczy, które można skosztować po 40 dniach Wielkiego Postu pełnego wyrzeczeń. Ciasto jest także zwiastunem Królestwa Niebieskiego „skosztujcie, jak dobry jest Pan”.