Opętania, dynia i święci w jednym ebooku (POBIERZ!)
Czym się charakteryzują opętania? Jak można zostać świętym, a jak pomóc duszom czyśćcowym? Czy dynia i popularna bajka mogą być groźne dla duszy? O tym przeczytasz w najnowszym wydaniu Stacji 7. Zachęcamy do pobierania ebooka, pt. "Nie jesteśmy sami" oraz do korzystania z naszych aplikacji mobilnych.
Dynia? Najlepsza – na talerzu. Przepis z “Wielokuchni”
Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna - pisze we wstępie do "Wielokuchni" Agata Puścikowska. Wśród licznych przepisów można tam znaleźć potrawy na każdą okazję - od przyjęcia dla dzieci po rodzinny, duży obiad. Na początek listopada polecamy natomiast placki z dyni. Smacznego!
Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce (jak ktoś ma robota, to ma trochę lepiej). Do warzyw dodajemy mąkę pszenną, jajka, sol i pieprz. Jeśli ktoś lubi, można dodać zioła. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Placki mniejsze można podawać polane dipem z kwaśnej śmietany i czosnku.
Jeśli usmażymy trochę większe placki, warto podawać je posypane siekanymi listkami szpinaku, pomidorami i polane sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Głodomorów i miłośników dań mięsnych zadowoli z pewnością wersja placków polanych gulaszem mięsnym. Najłatwiejszy i najszybszy jest gulasz z piersi kurczaka. Pierś pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i przyprawach przesmażyć na oleju z niewielkim dodatkiem cebulki. Pod koniec smażenia dodać poł szklanki słodkiej śmietanki. Fantastyczny prosty gulasz.