Nasze projekty
Ania Drus

O. Szustak gotuje postne leczo [PRZEPIS]

W ubiegłym roku o. Adam Szustak OP zaprosił wszystkich chętnych do wejścia wspólnie z nim od Środy Popielcowej w post Daniela, potocznie zwany warzywną dietą dr Dąbrowskiej. Podał również przepis na pyszne i całkowicie beztłuszczowe leczo, spełniające wymogi tego postu.

Reklama

W jednym z odcinków omawiających zasady postu Daniela o. Adam mówił, że właśnie owo leczo jest dla niego podstawowym daniem w trakcie trwania tego duchowego wyzwania. Jest podawane na ciepło, można zjeść go dużo, a – zgodnie z wymogami postu Daniela nie zawiera żadnych tłuszczów, nawet roślinnych, smak i pożywność zawdzięczając wyłącznie warzywom i odpowiednim przyprawom. 

Przepis na LECZO wg o. Adama 

(porcja wystarczająca dla 1 osoby na kilka dni)

Reklama
Reklama

7 świeżych papryk w różnych kolorach (2 czerwone, 2 pomarańczowe, 2 białe, 1 żółta)

2 duże marchewki

2 cukinie

Reklama
Reklama

2 bakłażany

2 korzenie pietruszki

1 por

Reklama

2 łodygi selera naciowego

pół bulwy selera korzeniowego

2 cebule (biała i czerwona)

7 ząbków czosnku

opakowanie sosu pomidorowego (przecier, bez soli)

przyprawy (po łyżeczce): sól czarna, pieprz ziołowy, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, papryka ostra, oregano, papryka słodka, kurkuma, mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i czosnku, peperoncino (papryczka chili w płatkach), przyprawa do bigosu, przyprawa do ryb, przyprawa 5 smaków

 

Przygotowanie rozpoczynamy od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli na odrobinie wrzątku na dnie dużego garnka. W czasie podsmażania cebuli kroimy pozostałe warzywa, z wyjątkiem cukinii i bakłażana, które dodajemy nieco później. Dodajemy je do zrumienionej cebuli, podlewamy pewną ilością wrzącej wody, solimy, pieprzymy i mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie dopiero dorzucamy pokrojone w kostkę cukinie i bakłażana, ponieważ szybciej się gotują. Dopiero po 20 minutach dodajemy pół litra sosu pomidorowego oraz wszystkie suche przyprawy. Z przyprawami i sosem dusimy kolejne 15 minut, aż warzywa dobrze zmiękną. 

W poniższym filmie o. Adam opisuje gotowanie postnego leczo krok po kroku:

Reklama

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas na Patronite