video-jav.net

O. Szustak gotuje postne leczo [PRZEPIS]

W ubiegłym roku o. Adam Szustak OP zaprosił wszystkich chętnych do wejścia wspólnie z nim od Środy Popielcowej w post Daniela, potocznie zwany warzywną dietą dr Dąbrowskiej. Podał również przepis na pyszne i całkowicie beztłuszczowe leczo, spełniające wymogi tego postu.

Ania Drus
Anna
Druś
zobacz artykuly tego autora >

Polub nas na Facebooku!

O. Szustak gotuje postne leczo [PRZEPIS]
W ubiegłym roku o. Adam Szustak OP zaprosił wszystkich chętnych do wejścia wspólnie z nim od Środy Popielcowej w post Daniela, potocznie zwany warzywną dietą dr Dąbrowskiej. Podał również przepis na pyszne i całkowicie beztłuszczowe leczo, spełniające wymogi tego postu.

W jednym z odcinków omawiających zasady postu Daniela o. Adam mówił, że właśnie owo leczo jest dla niego podstawowym daniem w trakcie trwania tego duchowego wyzwania. Jest podawane na ciepło, można zjeść go dużo, a – zgodnie z wymogami postu Daniela nie zawiera żadnych tłuszczów, nawet roślinnych, smak i pożywność zawdzięczając wyłącznie warzywom i odpowiednim przyprawom. 

Przepis na LECZO wg o. Adama 

(porcja wystarczająca dla 1 osoby na kilka dni)

 

7 świeżych papryk w różnych kolorach (2 czerwone, 2 pomarańczowe, 2 białe, 1 żółta)

2 duże marchewki

2 cukinie

2 bakłażany

2 korzenie pietruszki

1 por

2 łodygi selera naciowego

pół bulwy selera korzeniowego

2 cebule (biała i czerwona)

7 ząbków czosnku

opakowanie sosu pomidorowego (przecier, bez soli)

przyprawy (po łyżeczce): sól czarna, pieprz ziołowy, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, papryka ostra, oregano, papryka słodka, kurkuma, mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i czosnku, peperoncino (papryczka chili w płatkach), przyprawa do bigosu, przyprawa do ryb, przyprawa 5 smaków

Przygotowanie rozpoczynamy od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli na odrobinie wrzątku na dnie dużego garnka. W czasie podsmażania cebuli kroimy pozostałe warzywa, z wyjątkiem cukinii i bakłażana, które dodajemy nieco później. Dodajemy je do zrumienionej cebuli, podlewamy pewną ilością wrzącej wody, solimy, pieprzymy i mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie dopiero dorzucamy pokrojone w kostkę cukinie i bakłażana, ponieważ szybciej się gotują. Dopiero po 20 minutach dodajemy pół litra sosu pomidorowego oraz wszystkie suche przyprawy. Z przyprawami i sosem dusimy kolejne 15 minut, aż warzywa dobrze zmiękną. 

W poniższym filmie o. Adam opisuje gotowanie postnego leczo krok po kroku:

 

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7



 

 

Ania Drus

Anna Druś

dziennikarka i redaktor sekcji news, w Stacji7 od marca 2018. Wcześniej pracowała w "Pulsie Biznesu", "Newsweeku" i Katolickiej Agencji Informacyjnej. Z wykształcenia teolog i dziennikarz

Zobacz inne artykuły tego autora >
Ania Drus
Anna
Druś
zobacz artykuly tego autora >

O. Szustak: Znajdź dziś czas, żeby podziękować!

Znajdź dziś w ciągu dnia taki moment, aby Panu Bogu podziękować za ten mijający rok! - proponuje o. Adam Szustak OP w sylwestrowym odcinku serii "Wstawaki".

Redakcja portalu
Redakcja portalu
zobacz artykuly tego autora >

Polub nas na Facebooku!

O. Szustak: Znajdź dziś czas, żeby podziękować!
Znajdź dziś w ciągu dnia taki moment, aby Panu Bogu podziękować za ten mijający rok! - proponuje o. Adam Szustak OP w sylwestrowym odcinku serii "Wstawaki".

Może to był rok, gdy wydarzyło się w twoim życiu dużo złych rzeczy. Może nawet to był zły rok. Albo przeciwnie – był bardzo dobry. Jakikolwiek jednak był – podziękuj! – prosi o. Adam. Podkreśla też, że to podstawowa zasada życia chrześcijańskiego, dziękowanie to klucz do wszystkiego. “Wychwalanie Pana Boga w tym, co nam się dzieje, bez względu na to, czy to jest trudne dla nas czy piękne, to brama dla Jego łaski, Jego działania – podkreślił dominikanin. 

 

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7



 

 

Redakcja portalu

Redakcja portalu

Zobacz inne artykuły tego autora >
Redakcja portalu
Redakcja portalu
zobacz artykuly tego autora >
Share via