Abp Ryś proponuje dwie formy tegorocznej kolędy

Poszczególne diecezje wprowadzają swoje wytyczne i sugestie dotyczące tegorocznej wizyty duszpasterskiej. Metropolita łódzki abp Grzegorz Ryś zarządził, że księża w diecezji mogą odwiedzić wiernych, ale pod pewnymi warunkami. Polecenia obowiązują też w diecezji kaliskiej.

Polub nas na Facebooku!

Jak pisze w zarządzeniu abp Ryś, odwiedziny księży w domach będą możliwe dopiero po zmianie regulacji sanitarnych. W mniejszych miejscowościach i parafiach wiejskich, gdzie zagrożenie może być mniejsze, takie odwiedziny będą możliwe najwcześniej po 17 stycznia 2021. W miastach natomiast kolędę będzie można przeprowadzić w marcu lub kwietniu, przy zachowaniu przepisów sanitarnych.

„O terminie rozpoczęcia wizyty duszpasterze niech zadecydują po wysłuchaniu opinii Rady Parafialnej” – dodał w zarządzeniu metropolita łódzki.

Jak zaznaczył, przed 17 stycznia możliwe jest tylko zapraszanie wiernych z poszczególnych środowisk, wiosek, ulic czy bloków do kościołów na wspólną mszę lub inne nabożeństwo. Wszystko należy przeprowadzić z zachowaniem obostrzeń.

Takie same zasady abp Ryś wprowadził w diecezji kaliskiej, gdzie pełni obowiązki administratora apostolskiego.

SPRAWDŹ: W diecezji włocławskiej “kolęda” po feriach lub po Wielkanocy

 

ag/Stacja7

Reklama

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7


Reklama

Reklama

Jak nie marnować żywności w czasie świąt?

"Świętuję nie marnuję" - pod takim hasłem rusza kampania informacyjna Banku Żywności w Krakowie, który przed świętami Bożego Narodzenia zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia.

Polub nas na Facebooku!

Z badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywości i firmę McCormick wynika, że w czasach pandemii Polacy rzadziej odwiedzali sklepy, ale zbyt duże zakupy robiła większa niż zwykle grupa badanych. Przed pandemią dotyczyło to 19 proc. osób, w trakcie jej trwania 29 proc.

Jak podkreślają organizatorzy kampanii, zachęcani promocjami i tradycją 12 wigilijnych potraw, kupujemy za dużo żywności i często wyrzucamy jej nadmiar.

 

Dlaczego zaczynamy mówić o niemarnowaniu w święta już teraz? Przecież do świąt jeszcze tyle czasu…

To prawda, ale…

Opublikowany przez Bank Żywności w Krakowie Poniedziałek, 14 grudnia 2020

 

Najczęściej wyrzucane jest pieczywo, wędliny, świeże owoce i ziemniaki. Prawie 2/3 badanych określiło, że nie wyrzuca mięsa, ryb, jajek. Powody marnowania to: zepsucie jedzenia, przeoczenie terminu przydatności do spożycia, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia i za duże zakupy – mówił Norbert Konarzewski, dyrektor biura Federacji Polskich Banków Żywności, dodając, że najczęstszą przyczyną marnotrawstwa jest kupowanie zbyt wielu produktów.

 

Rocznie wyrzucamy 200 kilogramów produktów

Kampania edukacyjna potrwa do 27 grudnia. Bank Żywności chce pokazać, że są metody, by nie psuć magii świąt, ale i żywności. W mediach społecznościowych będzie dzielić się praktycznymi poradami, jak dobrze zaplanować zakupy świąteczne oraz przepisami na dania „zero waste”.

 

Lista zakupów to element, bez którego nie powinniśmy wychodzić na świąteczne zakupy. To dzięki niej kupujemy tylko tyle…

Opublikowany przez Bank Żywności w Krakowie Środa, 16 grudnia 2020

 

Bank Żywności organizuje także konkurs fotograficzny na najciekawsze zdjęcie ilustrujące ideę niemarnowania jedzenia. Regulamin konkursu jest dostępny na stronie internetowej Stowarzyszenia Bank Żywności www.krakow.bankizywnosci.pl. Akcję Banku można śledzić na jego profilu na Facebooku i Instagramie.

Statystyczny Polak wyrzuca rocznie ok. 200 kg produktów spożywczych. Jeśli zestawimy to z poważnym problemem, jakim jest 2 mln osób niedożywionych w Polsce, to zestawienie paraliżuje – alarmuje wicemarszałek województwa małopolskiego Tomasz Urynowicz. Można się zastanowić, jak temu przeciwdziałać i najprostszym sposobem są przemyślane zakupy – podkreślił podczas spotkania z dziennikarzami. Województwo dofinansowało kampanię, by uwrażliwić mieszkańców regionu na biedę i niedożywienie wielu polskich rodzin oraz z troski o środowisko.

Bank Żywności w Krakowie powstał w 1997 roku i od tego czasu działa nieprzerwanie przy wsparciu różnych środowisk społecznych i władz lokalnych. Dotychczas zebrał prawie 70 mln kg produktów spożywczych o wartości 250 mln zł. Zebrana żywność, za pośrednictwem ponad 200 organizacji partnerskich, trafia każdego miesiąca do kilkudziesięciu tysięcy osób w ciężkiej sytuacji życiowej i materialnej. Tylko w roku pandemii udało się zebrać od sieci handlowych, producentów i dystrybutorów 1,5 tys. ton żywności o wartości prawie 14,5 mln zł.

SPRAWDŹ: Jak będzie wyglądać Boże Narodzenie w polskich parafiach?

 

ag/KAI/Stacja7

Reklama

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7


Reklama

Reklama

Copy link
Powered by Social Snap