Nasze projekty

Święta bez chemii

Jak przygotować wielkanocny pasztet czy mazurek bez niezdrowej chemii w składnikach? W jednej ze swoich książek radzi Justana Bator. Oto jeden z przepisów, który możecie wkorzystać w świątecznych przygotowaniach kulinarnych

Reklama

PRZEPIS NA MAZUREK Z BAKALIAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ


CIASTO

* 500 g jasnej mąki orkiszowej
* 250 g masła
* 150 g nierafinowanego cukru
* 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku)
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

Reklama
Reklama

Ciasto zagnieść i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 36×22 cm. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180º C.

MASA

* 30 g łuskanych migdałów
* 150 g niesolonych orzechów ziemnych
* 50 g orzechów włoskich
* 50 g suszonych moreli (bez dwutlenku siarki E 220)
* 30 g skórki pomarańczowej (bez dwutlenku siarki E 220, kwasu cytrynowego E330, syropu glukozowo-fruktozowego)
* 100 g rodzynek (bez dwutlenku siarki E 220)
* 50 g suszonych daktyli (bez dwutlenku siarki E 220)
* 70 g masła
* 3 łyżki miodu
* 150 g gorzkiej czekolady
* płatki owsiane górskie (opcjonalnie)

Reklama
Reklama

Więcej przepisów w książce Justyny Bator „Święta bez chemii”

Reklama
Reklama

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas na Patronite