Nasze projekty

Fundacja Solo Dios Basta: Prosimy o przyjęcie stanowiska księży biskupów z pokojem i pokorą

"Prosimy o przyjęcie stanowiska księży biskupów z pokojem i pokorą" - czytamy w oświadczeniu Fundacji Solo Dios Basta, odnoszącym się do stanowiska Rady Stałej KEP, w którym biskupi zalecali zachowanie dystansu odnośnie działań Fundacji. Fundacja w swoim oświadczeniu informuje o przyjęciu stanowiska Rady Stałej KEP oraz, podążając za głosem biskupów, zachęca do uczestnictwa w nabożeństwach dziękczynno-przebłagalnych na zakończenie starego i rozpoczęcie nowego roku.

Oświadczenie to odpowiedź na stanowisko biskupów z Rady Stałej, którzy podczas zebrania 18 grudnia zwrócili uwagę na nieuzgodnione z Episkopatem Polski działania Fundacji „Solo Dios Basta” oraz zalecili zachowanie dystansu odnośnie do działań organizacji.  „Z pokorą i niesłabnącą miłością do Kościoła Chrystusowego przyjmujemy stanowisko Rady” – czytamy w oświadczeniu fundacji.

Fundacja zaplanowała na noc sylwestrową kolejną akcję modlitewną „Różaniec do granic czasu”, która miała polegać na nocnej adoracji Najświętszego Sakramentu w parafiach w dwóch formach do wyboru:  w ramach eucharystycznej procesji ulicami naszych miejscowości lub “stacjonarnie” – w drzwiach kościoła. W opublikowanym oświadczeniu organizatorzy poinformowali jednak o zmianie programu inicjatywy oraz zachęcili do uczestniczenia w nabożeństwach organizowanych przez parafie.

„Podążając za treścią komunikatu Rady Stałej KEP, zachęcamy do uczestnictwa w nabożeństwach dziękczynno-przebłagalnych na zakończenie Starego Roku, a także do rozpoczęcia Nowego Roku 2021 Mszą św. 1-go stycznia, w uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi. Zachęcamy, by o północy, w pierwszych minutach Nowego Roku modlić się w domach. Niech będą poświęcone i oddane Bogu” – napisano w oświadczeniu.

Reklama

Fundacja wymienia również dotychczasowe inicjatywy modlitewne, które gromadziły tysiące wiernych m.in. Wielką Pokutę w 2016 roku, „Różaniec do Granic” rok później, jak również „Polska pod Krzyżem” w 2018 roku czy „Różaniec do Granic Nieba” jesienią bieżącego roku.

Jako katolicy, chcąc być posłuszni słowom naszego Pana, który mówił: „szukajcie najpierw Królestwa Bożego, a wszystko inne będzie wam dodane” (Mt 6,33), jesteśmy zobowiązani szukać w życiu Woli Bożej, modląc się, czytając Pismo Święte, prowadząc życie sakramentalne, pytając Boga oraz odczytując znaki czasu.

Prosimy Ducha Świętego o światło, aby uczył nas patrzeć na nasze życie i aktualną sytuację na świecie poprzez pryzmat Bożego wezwania kierowanego do nas. Wszystkie zdarzenia, jakie mają teraz miejsce odczytujemy, jako wezwanie do nawrócenia. Pragniemy wrócić do Boga Ojca i nawet nie iść, ale biec w Jego stronę. Przez Serce Jezusa i Matki Bożej chcemy, jako biedni grzesznicy oddać się naszemu Ojcu.

Reklama

Znajdujemy się w sytuacji dramatycznie trudnej i nie zmieni się ona, jeśli sami będziemy próbowali ją zrozumieć i rozwiązać. Świat bez Boga Ojca sam skazuje się na porażkę. Zawsze tak było, jest i będzie!

Prosimy o przyjęcie stanowiska księży biskupów z pokojem i pokorą. Wszystkie myśli, uczucia i cierpienia ofiarowujemy Jezusowi. Kościół, którego Głową jest Chrystus, mamy kochać bezwarunkowo, taka postawa wyda dobre owoce.

ZOBACZ: Biskupi krytycznie o akcji “Różaniec do granic czasu”

KAI/kh/Stacja7

Dołącz do naszych darczyńców. Wesprzyj nas!

SKLEP DOBROCI

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ