Nasze projekty

Co jadł Franciszek w Krakowie?

Wędzony polski węgorz, filet z indyka i sernik - to potrawy, których mógł w czasie pobytu w Krakowie skosztować papież

Reklama

Siostry sercanki, prowadzące kuchnię w domu Arcybiskupów Krakowskich w piątek przygotowały na śniadanie dla ojca świętego jajka a’la Franciszek. Jaki jest przepis na tę potrawę i jak ona smakuje to tajemnica. Wiadomo jedynie, że podano je z chrzanem.

„Bardzo nam zależało, żeby papież mógł spróbować polskich produktów, dlatego wśród potraw, które podano na stół były m.in. podhalańska cielęcina, wędzony węgorz, bundz marynowany z sokiem z pomidorów i jesiotr z kremem z kopru” – zdradził zastępca rzecznika archidiecezji krakowskiej ks. Piotr Studnicki.

Ukłonem w stronę kuchni włoskiej był w papieskim menu makaron garganelli, a argentyńskiej – stek z polędwicy wołowej.

Reklama

Podczas obiadu z młodzieżą Franciszek mógł też skosztować pierogów z mięsem z ogonów wołowych, fileta z indyka oraz sernik – specjalność sióstr sercanek.

Papież jadł posiłki w towarzystwie swoich najbliższych współpracowników oraz gospodarza domu metropolity krakowskiego kard. Stanisława Dziwisza. (PAP).


wos/ bos/

Reklama

Reklama

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas na Patronite