Nasze projekty

Świeckie obrzędy na katolickim pogrzebie? Jest jasne stanowisko komisji Episkopatu

Nie ma możliwości sprawowania liturgii pogrzebowej z jakimikolwiek elementami obrzędowości świeckiej - podkreśliła Komisja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Konferencji Episkopatu Polski.

fot. Archidiecezja Krakowska/Flickr

Biskupi zasiadający w Komisji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Konferencji Episkopatu Polski rozmawiali o tym podczas dwudniowego spotkania, w dniach 11012 września, które odbyło się w seminarium duchownym w Gnieźnie.

Komisja odniosła się do „kilku zagadnień bieżących” dotyczących m.in. Instrukcji KEP dotyczącej chrztu dzieci, która wymaga nowelizacji – podkreślili biskupi.

Następnie przewodniczący komisji bp Piotr Greger odniósł się do spotykanej obecności ceremoniarza świeckiego w czasie obrzędów chrześcijańskiego pogrzebu. W trakcie dyskusji abp Józef Górzyński wyraźnie wskazał na jedność rytu celebrowanego misterium. Zatem nie ma możliwości sprawowania liturgii pogrzebowej z jakimikolwiek elementami obrzędowości świeckiej.

Reklama

Ponadto, przewodniczący komisji zwrócił się z prośbą o tłumaczenie (z języka włoskiego) otrzymanego tekstu Hymnu na Rok Jubileuszowy 2025. Dykasteria ds. Ewangelizacji zobowiązała Kościół w Polsce do tłumaczenia tekstu, a następnie opracowania ścieżki dźwiękowej. Do momentu zatwierdzenia tłumaczonego tekstu i melodii, Dykasteria posiada wszelkie prawa autorskie.