Przepis z Pisma Świętego
Przepis na to biblijne ciasto opisany był początkowo wersetami z Pisma Świętego. Przykładowo “jedna szklanka Sdz 5, 25” oznaczała, że potrzebna jest szklanka masła.
Niektórzy historycy podają, że przepis ten powstał w Anglii lub Irlandii pod koniec XVIII wieku. Jego pierwsza drukowana wersja ukazała się jednak dopiero w czerwcu 1897 roku w Atlancie. Do tego czasu przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie ustnie i był przy tym okazją do uczenia się na pamięć cytatów z Pisma Świętego.
1 przepis na 2 ciasta
W poniższym przepisie nie ma wersetów, aby nikt stojąc nad kuchennym blatem nie musiał szukać składników z Biblią w ręku. Zamieszczamy pełną listę potrzebnych rzeczy. Z podanych proporcji można upiec 2 ciasta wielkości średniej keksówki (10×20 cm)
Jeśli masz tylko jedną taką foremkę, możesz upiec ciasto z połowy składników lub upiec ciasto jedno po drugim, jednak warto wiedzieć, że czas pieczenia jednego ciasta wynosi ok. 1 godziny.
SKŁADNIKI
- 1 kostka masła (200 g)
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 6 dużych jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 450 g mąki uniwersalnej (400 g do ciasta i 50 g do smażenia)
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki rodzynek
- 2 szklanki świeżych fig, bez łodyg i posiekanych
- 1 szklanka grubo posiekanych prażonych migdałów
- tłuszcz do wysmarowania foremki
PRZEPIS
- Masło utrzyj w mikserze około 1 minuty, do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier, później miód. Kiedy składniki dobrze się wymieszają, dodawaj do masy jajka – po jednym, pilnując, by dobrze się wymieszały.
- W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól, cynamon, goździki, imbir i 3 szklanki mąki. Następnie dodaj mieszankę do masy w mikserze, stopniowo i na przemian z wodą, cały czas miksując ciasto na niedużych obrotach. Zacznij i skończ na mieszance z miski, a po każdej dodanej porcji odczekaj, by składniki dobrze się połączyły.
- Wymieszaj osobno w misce rodzynki, figi, migdały i pozostałe 0,5 szklanki mąki, aż bakalie dobrze się nią pokryją. Następnie powoli dodaj je do całego ciasta.
- Foremkę (keksówkę) nasmaruj tłuszczem (np. masłem) i obsyp mąką. Możesz też wyłożyć foremki papierem. Następnie łyżką przełóż ciasto do foremki. Masa powinna zostać podzielona na dwie keksówki.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku (160 stopni) przez 55-65 minut. Pod koniec sprawdź drewnianą wykałaczką, czy ciasto przykleja się do niej – wykałaczka musi być sucha po wyjęciu jej z ciasta.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostaw go na 10 minut w foremkach, a następnie przełóż na metalowej kratce. Do zupełnego ostygnięcia będzie potrzebowało około 2 godzin. Najlepiej kroić je dopiero po tym czasie, w przeciwnym razie – będzie się bardzo kruszyć.
Smacznego!
Przeczytaj również
os, southernliving.com / Stacja7