fot. Jennifer Pallian / Unsplash

Biblijne ciasto na stół wigilijny. Spróbuj je upiec na Święta! [PRZEPIS]

To słodkie ciasto sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Co ciekawe, wszystkie jego składniki można znaleźć w Piśmie Świętym!

Reklama

Przepis z Pisma Świętego

Przepis na to biblijne ciasto opisany był początkowo wersetami z Pisma Świętego. Przykładowo “jedna szklanka Sdz 5, 25” oznaczała, że potrzebna jest szklanka masła.

Niektórzy historycy podają, że przepis ten powstał w Anglii lub Irlandii pod koniec XVIII wieku. Jego pierwsza drukowana wersja ukazała się jednak dopiero w czerwcu 1897 roku w Atlancie. Do tego czasu przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie ustnie i był przy tym okazją do uczenia się na pamięć cytatów z Pisma Świętego.

1 przepis na 2 ciasta

W poniższym przepisie nie ma wersetów, aby nikt stojąc nad kuchennym blatem nie musiał szukać składników z Biblią w ręku. Zamieszczamy pełną listę potrzebnych rzeczy. Z podanych proporcji można upiec 2 ciasta wielkości średniej keksówki (10×20 cm)

Reklama
Reklama

Jeśli masz tylko jedną taką foremkę, możesz upiec ciasto z połowy składników lub upiec ciasto jedno po drugim, jednak warto wiedzieć, że czas pieczenia jednego ciasta wynosi ok. 1 godziny.

fot. Yulia Khlebnikoca / Unsplash

SKŁADNIKI

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 6 dużych jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 450 g mąki uniwersalnej (400 g do ciasta i 50 g do smażenia)
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki rodzynek
  • 2 szklanki świeżych fig, bez łodyg i posiekanych
  • 1 szklanka grubo posiekanych prażonych migdałów
  • tłuszcz do wysmarowania foremki

PRZEPIS

  1. Masło utrzyj w mikserze około 1 minuty, do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier, później miód. Kiedy składniki dobrze się wymieszają, dodawaj do masy jajka – po jednym, pilnując, by dobrze się wymieszały. 
  2. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól, cynamon, goździki, imbir i 3 szklanki mąki. Następnie dodaj mieszankę do masy w mikserze, stopniowo i na przemian z wodą, cały czas miksując ciasto na niedużych obrotach. Zacznij i skończ na mieszance z miski, a po każdej dodanej porcji odczekaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Wymieszaj osobno w misce rodzynki, figi, migdały i pozostałe 0,5 szklanki mąki, aż bakalie dobrze się nią pokryją. Następnie powoli dodaj je do całego ciasta.
  4. Foremkę (keksówkę) nasmaruj tłuszczem (np. masłem) i obsyp mąką. Możesz też wyłożyć foremki papierem. Następnie łyżką przełóż ciasto do foremki. Masa powinna zostać podzielona na dwie keksówki.
  5. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku (160 stopni) przez 55-65 minut. Pod koniec sprawdź drewnianą wykałaczką, czy ciasto przykleja się do niej – wykałaczka musi być sucha po wyjęciu jej z ciasta.
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostaw go na 10 minut w foremkach, a następnie przełóż na metalowej kratce. Do zupełnego ostygnięcia będzie potrzebowało około 2 godzin. Najlepiej kroić je dopiero po tym czasie, w przeciwnym razie – będzie się bardzo kruszyć.

Smacznego!

os, southernliving.com / Stacja7

Reklama
Reklama

Reklama

Dołącz do naszych darczyńców. Wesprzyj nas!

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas - złóż darowiznę