video-jav.net

KEP przed Synodem. “Stanowisko całkowicie wierne linii Jana Pawła II”

Tekst stanowiska dotyczącego rodziny przed Synodem w Rzymie zatwierdzili dziś biskupi, obradujący na 369. Konferencji Episkopatu Polski. - Jest to stanowisko całkowicie wierne linii Jana Pawła II - zapewnił w rozmowie z KAI bp rzeszowski Jan Wątroba, przewodniczący Rady ds. Rodziny

Bp Wątroba poinformował, że dokument ten powstał na prośbę prezydium Episkopatu Polski, na wzór stanowiska biskupów Afryki czy Episkopatu Niemieckiego. Jest to krótki, ponad czterostronicowy tekst, który został przegłosowany w drugim dniu obrad. Projekt dokument został przekazany biskupom dzień wcześniej i spotkał się z ogólna aprobatą. – To stanowisko to owoc przeprowadzonej wcześniej ankiety i obrazuje sposób myślenia o rodzinie polskiego Kościoła – duchownych i świeckich i jest to stanowisko wierne nauczaniu Jana Pawła II, czyli chroniące ogólnoludzkie wartości, wierne Objawieniu i dotychczasowej praktyce Kościoła – powiedział bp Wątroba.

Dodał, że w Kościele w Polsce nie ma środowisk, które oczekują, że zostanie nagięta doktryna kościelna, nauczanie moralne, zwłaszcza w dziedzinie tworzenia "małżeństw" przez osoby tej samej płci, stanowisko szerokich kręgów duchownych i wiernych było jednoznaczne. – Z ankiety wyszła absolutna wierność nauczaniu Jana Pawła II.

W rozmowie z KAI bp Wątroba poinformował też, że w sierpniu w Berlinie odbędzie się spotkanie przedstawicieli Episkopatów w celu omówienia stanowisk przed Synodem, który odbędzie się w październiku w Rzymie.

aw / Warszawa

Uchodźcy z Syrii zamieszkają we Wrocławiu

Jeśli nie będzie problemów z przygotowaniem odpowiedniej dokumentacji, już w lipcu mogą przyjechać do Wrocławia uchodźcy z Syrii. Z propozycją przyjęcia jednej z 60 rodzin, które dzięki Fundacji Estery trafią do Polski wystąpiła wspólnota Hellelu Jah.

Obecnie Syryjczycy oczekują na wizy wjazdowe do naszego kraju. Po przyjeździe, przez pierwszy rok będą zakwaterowani w wynajętym mieszkaniu opłaconym przez jednego z dobroczyńców. Natomiast stowarzyszenie wspólnoty Hallelu Jah zdecydowało się przekazać zgromadzone środki własne na ich utrzymanie. W planie jest również stworzenie specjalnego, celowego subkonta, na które każdy będzie mógł wpłacić dobrowolną kwotę, a ta zostanie przeznaczona na doposażenie potrzebujących.

Jak tłumaczą członkowie wrocławskiej wspólnoty Hellelu Jah, Syryjczycy nie przyjeżdżają do Polski jako emigranci zarobkowi. Zwracają przy tym uwagę, że są to często rodziny, które bardzo dobrze radziły sobie w Syrii, jednak muszą uciekać ze względu na grożącą im śmierć.

– To ucieczka nie za lepszym życiem, ale dla ratowania życia – mówią, podkreślając, iż naszym obowiązkiem jako chrześcijan jest „podanie kubka wody potrzebującym”. Tak też tłumaczą swoje zaangażowanie w pomoc uchodźcom.

Hallelu Jah to katolicka wspólnota, której członkowie angażują się przede wszystkim w działania ewangelizacyjne. Głoszą Dobrą Nowinę w szkołach, więzieniach czy zakładach poprawczych. Każdego roku organizują wakacyjne rekolekcje otwarte dla wszystkich zainteresowanych. Prowadzą również wakacyjny obóz dla młodzieży JP2POWERTIME.

Wspólnota liczy ok. 90 członków, którzy służą w diakoniach: UWIELBIENIA, MIŁOSIERDZIA (pomoc uzależnionym), EWANGELIZACJI, WSTAWIENNICZEJ (modlitwa nad potrzebującymi), MAŁŻEŃSTW I RODZIN (formacja małżeństw i rodzin – 25 małżeństw spotyka się w 6 małych grupach), NASTĘPNEGO POKOLENIA (głoszenie ewangelii dzieciom). Poza tym prowadzą małe grupy dziewcząt i chłopców oraz grupę MAMA MAMIE kobiet z małymi dziećmi.

xrk / Wrocław