video-jav.net

Jak się ogrzać w mroźne dni

Choć prognozy zapowiadają ocieplenie, to przez najbliższe kilka dni nie opuszczą nas temperatury ujemne. Jak zatrzymać ciepło w mroźne dni? Oto 7 krótkich wskazówek.

Redakcja portalu
Redakcja portalu
zobacz artykuly tego autora >

Polub nas na Facebooku!

Nie wychodź z domu bez śniadania

Aby się ogrzać ciało potrzebuje energii, a znaleźć ją można w pożywnym śniadaniu. Podaruj sobie energetyczny posiłek przed wyjściem z domu. Na poranki szczególnie dobre będą owsianki, płatki na mleku oraz kasze i banany, które wspomogą wchłanianie witamin.

 

Postaw na wygodę

Zimą warto odpuścić elegancję i szyk na rzecz ciepłych i wygodnych ubrań. Najlepiej będzie się ubrać “na cebulkę”, by w każdej chwili móc dostosować ubiór do warunków otoczenia. Jednocześnie zadbaj o to, by zakryć wszystkie części ciała, zapewniając im ciepło.

 

Polub przyprawy

Niektóre z przypraw nie tylko podnoszą walory smakowe, ale również świetnie rozgrzewają. Kardamon, cynamon, chili – to tylko niektóre z nich. Możesz je dodawać do posiłków i gorących napojów.

 

Gorąca hebrata nie musi być nudna

Jeśli pijesz dużo herbaty, możesz i ten rytuał uczynić jednym z kroków do dbania o ciepło i zdrowie. Poza popularną cytryną i miodem polecamy do herbaty dodać pomarańczę i imbir – ten z kolei ma również działanie uodparniające. Dobrym wyborem będzie też mocno rozgrzewający sok malinowy.

 

Zupa na obiad

Poza pożywnym śniadaniem warto też zadbać o ciepły posiłek w ciągu dnia. Najlepiej, by była to zupa, ale bez śmietany i tłustych dodatków. Szczególnie polecamy kremy warzywne – pełne witamin i błonnika.

 

W zdrowym ciele…

Nie jest tajemnicą, że aby się rozgrzać, wystarczy po prostu trochę się poruszać. I choć mroźne dni wręcz zachęcają do siedzenia w ciepłym łóżku pod kocem, podejmij wyzwanie. Nie musisz wychodzić z domu, by wykonać kilka prostych ćwiczeń. Sport na mrozie również nie będzie groźny, jeśli tylko odpowiednio się ubierzesz.

 

8 przytuleń

Nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak drugi człowiek. Podobno 8 przytuleń dziennie potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania, zatem zimą ta liczba na pewno rośnie. Nie szczędź czułości swoim bliskim – utrzymujcie ciepłe relacje!

Redakcja portalu

Redakcja portalu

Zobacz inne artykuły tego autora >
Redakcja portalu
Redakcja portalu
zobacz artykuly tego autora >

Słodkie Święta

Słodyczy nigdy za wiele. A szczególnie w Święta. Wspaniałe i niezwykle proste przepisy od Ani Starmach przekonają Was, że dla tych pyszności nie warto liczyć kalorii.

Polub nas na Facebooku!

Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami

dla 6 osób

 

14294419649_c2e0616157_k– 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g.)

– 200 g sera białego mielonego

– 100 g rodzynek

– 4 łyżki brązowego cukru

– 1 jajko

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° C.

Ser wymieszaj z połową cukru i wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia.

Ciasto z powrotem zwiń w rulon, włóż na 20 minut do lodówki, po tym czasie pokrój je w cienkie plasterki.

Plastry układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18-20 minut.

 


 

Czekolada na gorąco

dla 2-4 osób

 

Hot_chocolate_(2)– 200 g gorzkiej czekolady

– 200 ml mleka

– 300 ml śmietanki kremówki

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 laska wanilii

– bita śmietana do dekoracji

 

1/3 śmietanki ubij, dodaj łyżkę cukru i schowaj do lodówki.

Czekoladę połam na małe kawałki.

W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i 2 łyżkami cukr. Po chwili wyciągnij wanilię i dodaj czekoladę oraz resztę śmietanki.

Gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji.

Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.

 


 

Pieczone jabłka z rodzynkami i migdałami

dla 2-4 osób

 

16102-a-bowl-of-rome-beauty-apples-pv– 4 jabłka

– 4 łyżki konfitury malinowej

– 4 łyżki migdałów w płatkach

– 3 łyżki miodu gryczanego

– garść rodzynek

– 1 łyżka cukru

– ½ szklanki wytrawnego wina

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– ½ łyżeczki cynamonu

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 ° C.

W małym garnku podgrzej wino, dodaj do niego rodzynki, cynamon, cukier i cukier waniliowy.

Gdy wino nieco odparuje, a rodzynki napęcznieją, zdejmij garnek z ognia. Dodaj miód, migdały i konfiturę malinową.

Z każdego jabłka odkrój czubek. Wydrąż środek owoców i nafaszerj je przygtowną mieszanką.

Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na mniej więcej 20 minut.

 


 

Krem z białej czekolady z migdałami

na średniej wielkości słoik

 

white-chocolate-380702_960_720– 200 g białej czekolady

– 150 ml mleka

– ¾ szklanki mleka w proszku

– ¾ szklanki mielonych migdałów

 

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Mleko zagotuj, dodaj do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby pozbyć się grudek.

Mleko dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mielone migdały i wymieszaj raz jeszcze.

Krem przełóż do słoika.

 

 


Wszystkie słodkie przepisy Ani Starmach znajdziecie w książce “Pyszne na słodko”,
która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak.

Starmach_Pysznenaslodko_500pcxSprawdzone przepisy na najlepsze słodkości od Ani Starmach zebrane w jednym tomie.
Aż 88 pysznych i prostych przepisów na desery, których przyrządzenie zajmie tylko chwilę.
Koniec z zakalcami czy popękaną bezą – Ania Starmach dzieli się swoimi kuchennymi sekretami, które sprawią, że każdy przepis się uda.