Jak się ogrzać w mroźne dni

Choć prognozy zapowiadają ocieplenie, to przez najbliższe kilka dni nie opuszczą nas temperatury ujemne. Jak zatrzymać ciepło w mroźne dni? Oto 7 krótkich wskazówek.

Redakcja portalu
Redakcja portalu
zobacz artykuly tego autora >

Polub nas na Facebooku!

Nie wychodź z domu bez śniadania

Aby się ogrzać ciało potrzebuje energii, a znaleźć ją można w pożywnym śniadaniu. Podaruj sobie energetyczny posiłek przed wyjściem z domu. Na poranki szczególnie dobre będą owsianki, płatki na mleku oraz kasze i banany, które wspomogą wchłanianie witamin.

 

Postaw na wygodę

Zimą warto odpuścić elegancję i szyk na rzecz ciepłych i wygodnych ubrań. Najlepiej będzie się ubrać “na cebulkę”, by w każdej chwili móc dostosować ubiór do warunków otoczenia. Jednocześnie zadbaj o to, by zakryć wszystkie części ciała, zapewniając im ciepło.

 

Polub przyprawy

Niektóre z przypraw nie tylko podnoszą walory smakowe, ale również świetnie rozgrzewają. Kardamon, cynamon, chili – to tylko niektóre z nich. Możesz je dodawać do posiłków i gorących napojów.

 

Gorąca hebrata nie musi być nudna

Jeśli pijesz dużo herbaty, możesz i ten rytuał uczynić jednym z kroków do dbania o ciepło i zdrowie. Poza popularną cytryną i miodem polecamy do herbaty dodać pomarańczę i imbir – ten z kolei ma również działanie uodparniające. Dobrym wyborem będzie też mocno rozgrzewający sok malinowy.

 

Zupa na obiad

Poza pożywnym śniadaniem warto też zadbać o ciepły posiłek w ciągu dnia. Najlepiej, by była to zupa, ale bez śmietany i tłustych dodatków. Szczególnie polecamy kremy warzywne – pełne witamin i błonnika.

 

W zdrowym ciele…

Nie jest tajemnicą, że aby się rozgrzać, wystarczy po prostu trochę się poruszać. I choć mroźne dni wręcz zachęcają do siedzenia w ciepłym łóżku pod kocem, podejmij wyzwanie. Nie musisz wychodzić z domu, by wykonać kilka prostych ćwiczeń. Sport na mrozie również nie będzie groźny, jeśli tylko odpowiednio się ubierzesz.

 

8 przytuleń

Nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak drugi człowiek. Podobno 8 przytuleń dziennie potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania, zatem zimą ta liczba na pewno rośnie. Nie szczędź czułości swoim bliskim – utrzymujcie ciepłe relacje!

Redakcja portalu

Redakcja portalu

Zobacz inne artykuły tego autora >

Reklama

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7


Reklama

Reklama

Redakcja portalu
Redakcja portalu
zobacz artykuly tego autora >

Słodkie Święta

Słodyczy nigdy za wiele. A szczególnie w Święta. Wspaniałe i niezwykle proste przepisy od Ani Starmach przekonają Was, że dla tych pyszności nie warto liczyć kalorii.

Polub nas na Facebooku!

Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami

dla 6 osób

 

14294419649_c2e0616157_k– 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g.)

– 200 g sera białego mielonego

– 100 g rodzynek

– 4 łyżki brązowego cukru

– 1 jajko

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° C.

Ser wymieszaj z połową cukru i wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia.

Ciasto z powrotem zwiń w rulon, włóż na 20 minut do lodówki, po tym czasie pokrój je w cienkie plasterki.

Plastry układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18-20 minut.

 


 

Czekolada na gorąco

dla 2-4 osób

 

Hot_chocolate_(2)– 200 g gorzkiej czekolady

– 200 ml mleka

– 300 ml śmietanki kremówki

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 laska wanilii

– bita śmietana do dekoracji

 

1/3 śmietanki ubij, dodaj łyżkę cukru i schowaj do lodówki.

Czekoladę połam na małe kawałki.

W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i 2 łyżkami cukr. Po chwili wyciągnij wanilię i dodaj czekoladę oraz resztę śmietanki.

Gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji.

Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.

 


 

Pieczone jabłka z rodzynkami i migdałami

dla 2-4 osób

 

16102-a-bowl-of-rome-beauty-apples-pv– 4 jabłka

– 4 łyżki konfitury malinowej

– 4 łyżki migdałów w płatkach

– 3 łyżki miodu gryczanego

– garść rodzynek

– 1 łyżka cukru

– ½ szklanki wytrawnego wina

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– ½ łyżeczki cynamonu

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 ° C.

W małym garnku podgrzej wino, dodaj do niego rodzynki, cynamon, cukier i cukier waniliowy.

Gdy wino nieco odparuje, a rodzynki napęcznieją, zdejmij garnek z ognia. Dodaj miód, migdały i konfiturę malinową.

Z każdego jabłka odkrój czubek. Wydrąż środek owoców i nafaszerj je przygtowną mieszanką.

Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na mniej więcej 20 minut.

 


 

Krem z białej czekolady z migdałami

na średniej wielkości słoik

 

white-chocolate-380702_960_720– 200 g białej czekolady

– 150 ml mleka

– ¾ szklanki mleka w proszku

– ¾ szklanki mielonych migdałów

 

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Mleko zagotuj, dodaj do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby pozbyć się grudek.

Mleko dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mielone migdały i wymieszaj raz jeszcze.

Krem przełóż do słoika.

 

 


Wszystkie słodkie przepisy Ani Starmach znajdziecie w książce “Pyszne na słodko”,
która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak.

Starmach_Pysznenaslodko_500pcxSprawdzone przepisy na najlepsze słodkości od Ani Starmach zebrane w jednym tomie.
Aż 88 pysznych i prostych przepisów na desery, których przyrządzenie zajmie tylko chwilę.
Koniec z zakalcami czy popękaną bezą – Ania Starmach dzieli się swoimi kuchennymi sekretami, które sprawią, że każdy przepis się uda.

 

 

Reklama

Szukasz wartościowych treści?

Zapisz się na cotygodniowy newsletter Stacji7


Reklama

Reklama

Copy link
Powered by Social Snap