Nasze projekty

Dynia? Najlepsza – na talerzu. Przepis z „Wielokuchni”

Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna - pisze we wstępie do "Wielokuchni" Agata Puścikowska. Wśród licznych przepisów można tam znaleźć potrawy na każdą okazję - od przyjęcia dla dzieci po rodzinny, duży obiad. Na początek listopada polecamy natomiast placki z dyni. Smacznego!

Reklama

Placki z dyni

Składniki:

– 1 kg dyni

Reklama
Reklama

– 3-4 ziemniaki

– cebula

– 2 szklanki mąki pszennej

Reklama
Reklama

– 2 jajka

– sól, pieprz

– olej do smażenia

Reklama

– dowolne dodatki

Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce (jak ktoś ma robota, to ma trochę lepiej). Do warzyw dodajemy mąkę pszenną, jajka, sol i pieprz. Jeśli ktoś lubi, można dodać zioła. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Placki mniejsze można podawać polane dipem z kwaśnej śmietany i czosnku.

Jeśli usmażymy trochę większe placki, warto podawać je posypane siekanymi listkami szpinaku, pomidorami i polane sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Głodomorów i miłośników dań mięsnych zadowoli z pewnością wersja placków polanych gulaszem mięsnym. Najłatwiejszy i najszybszy jest gulasz z piersi kurczaka. Pierś pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i przyprawach przesmażyć na oleju z niewielkim dodatkiem cebulki. Pod koniec smażenia dodać poł szklanki słodkiej śmietanki. Fantastyczny prosty gulasz.


394

Przepis pochodzi z książki Agaty Puścikowskiej „Wielokuchnia”.

Zajrzyj na facebook’owy fanpage autorki!

Reklama

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas na Patronite