Dynia? Najlepsza – na talerzu. Przepis z “Wielokuchni”

Moja kuchnia jest wielodzietna, normalna i zwyczajna - pisze we wstępie do "Wielokuchni" Agata Puścikowska. Wśród licznych przepisów można tam znaleźć potrawy na każdą okazję - od przyjęcia dla dzieci po rodzinny, duży obiad. Na początek listopada polecamy natomiast placki z dyni. Smacznego!

Placki z dyni

 

Składniki:

– 1 kg dyni

– 3-4 ziemniaki

– cebula

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– sól, pieprz

– olej do smażenia

– dowolne dodatki

 

 

Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce (jak ktoś ma robota, to ma trochę lepiej). Do warzyw dodajemy mąkę pszenną, jajka, sol i pieprz. Jeśli ktoś lubi, można dodać zioła. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Placki mniejsze można podawać polane dipem z kwaśnej śmietany i czosnku.

Jeśli usmażymy trochę większe placki, warto podawać je posypane siekanymi listkami szpinaku, pomidorami i polane sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Głodomorów i miłośników dań mięsnych zadowoli z pewnością wersja placków polanych gulaszem mięsnym. Najłatwiejszy i najszybszy jest gulasz z piersi kurczaka. Pierś pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i przyprawach przesmażyć na oleju z niewielkim dodatkiem cebulki. Pod koniec smażenia dodać poł szklanki słodkiej śmietanki. Fantastyczny prosty gulasz.


394

 

 

Przepis pochodzi z książki Agaty Puścikowskiej “Wielokuchnia”.

Zajrzyj na facebook’owy fanpage autorki!

 

 


Jeśli podobają Ci się nasze artykuły, możesz nas wesprzeć:

Wesprzyj nas
Show comments

“Wielokuchnia” – ugotuj coś z niczego

Wielodzietna, rodzinna, bez kompleksów a równocześnie niezwykle smaczna. Taka właśnie jest kuchnia Agaty Puścikowskiej, dziennikarki „Gościa Niedzielnego”, żony i matki pięciorga dzieci. Wielokuchnia to zbiór przepisów na smaczne i szybkie potrawy z łatwo dostępnych składników. Zebrane tu pomysły to rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rady przyjaciół, ale także owoce domowych eksperymentów i wielu lat kuchennej praktyki.

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Każda Kobieta nieziemskich obyczajów znajdzie w tej książce coś dla siebie. Można ją uzupełnić również o własne przepisy – jest na to miejsce. Czego możecie szukać w kulinarnej publikacji Agaty Puścikowskiej? Sprawdźcie sami!

 

mini 1

 

mini 1 (1)

 

mini 1 (2)

 

mini 1 (3)

 

mini 1 (4)

 

mini 1 (5)

 

mini 1 (6)


 

wielokuchniaPremiera “Wielokuchni” już 19 listopada!

Ta książka to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.

To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.

 


Jeśli podobają Ci się nasze artykuły, możesz nas wesprzeć:

Wesprzyj nas
Agata Puścikowska

Agata Puścikowska

Zobacz inne artykuły tego autora >
Show comments
Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Wielokuchnia: T jak triki kuchenne

Triki „ostatniej szansy” to produkty, które trzeba mieć w domu zawsze, żeby niczym nie dać się zaskoczyć. I żeby w sytuacji kryzysowej zawsze sobie poradzić, bez stresu pod tytułem: „Ojej, nie mam nic w lodówce, dzieci padną z głodu”.

Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >

Wszystkie kulinarne triki pochodzą z książki Agaty Puścikowskiej „Wielokuchnia”


Produkty, które zawsze trzeba w domu mieć, to:

Mrożonki – dwie porcje mrożonego szpinaku, jedne warzywa na patelnię, chińską mieszankę. Gdy „nie ma co do garnka włożyć”, wyjmujemy mrożonkę i szybciutko i smacznie kombinujemy.

Kawałek mrożonego mięsa, najlepiej „szybkiego” w obsłudze, czyli na przykład pierś z kurczaka. Po wyjęciu i rozmrożeniu, szybko przesmażamy pokrojone w drobną kostkę mięso, dodajemy rozmrożoną chińską mieszankę i już obiad gotowy. Moja babcia nazywa takie obiady „okryjbida”. Ale zapewniam: bidnie nie smakują. Smakują całkiem przyzwoicie. Lepsze to niż fastfoody.

Puszka groszku zielonego i kukurydzy – do sałatki „z niczego” w sam raz.

Puszka pomidorów w zalewie i koncentrat pomidorowy – zupę robi się szybciutko i skutecznie. Podobnie sos do makaronu.

Sucha kiełbasa – może poleżeć dłużej, a jest świetnym dodatkiem do różnych przystawek. Nie tylko na kanapki.

Paczka ryżu, paczka makaronu, kilogram mąki, oliwa lub olej.

 

Przedmioty „ostatniej szansy”. Czyli co trzeba mieć w kuchni, żeby nie zagracić pomieszczenia, a wszystko się udało? Moim zdaniem trzeba mieć… jak najmniej. Jak najmniej niepotrzebnych sprzętów kuchennych. Przeróżne modne roboty, dziwolągi kuchenne, które się teraz reklamuje, może i są śliczne oraz drogie, jednak nie zastąpią naszej głowy, rąk i intuicji. Dodatkowo zajmują miejsce i wymagają… drobiazgowego czyszczenia po użyciu. A ja czasu na to zwykle nie mam. Oczywiście, jeśli ktoś bardzo chce i świadomość posiadania super robota kuchennego poprawi mu kulinarny nastrój, można kupować. Śmiało! Ale jeśli nas nie stać lub mamy małą kuchnię, darujmy sobie chęć posiadania, porzućmy kompleksy. Dobra kuchnia to nasze ręce, a nie elektryczne macki.


 Wejdź na fanpage „Wielokuchni” i bądź na bieżąco z kulinarnymi pomysłami Agaty Puścikowskiej!


 

 

wielokuchniaPremiera “Wielokuchni” już 19 listopada!

“Wielokuchnia” to zapiski kuchenno-rodzinne. Zbiór szkiców z rodzinnego życia widzianego od kuchni. Oto wielodzietne przygody kulinarne od A do Z, mozaika pełna prawdziwego smaku dnia codziennego i życiowego aromatu: z dziećmi wokół stołu, szalejącym między kuchnią a salonem kotem, kuchennymi awanturkami i częstymi kataklizmami.

To książka antykucharska w tradycyjnym rozumieniu. Napisana z serca, dla tych, ktorzy chcą gotować z serca. Dla rodziny. Dla własnej satysfakcji. Dla smaku. Bez stresu i kompleksow. A czasem… bez przepisu.

 


Jeśli podobają Ci się nasze artykuły, możesz nas wesprzeć:

Wesprzyj nas
Agata Puścikowska

Agata Puścikowska

Zobacz inne artykuły tego autora >
Show comments
Agata Puścikowska
Agata
Puścikowska
zobacz artykuly tego autora >