Nasze projekty

Czy papież potrafi gotować? Nowa książka o Franciszku

Co je papież Franciszek? Czy umie gotować? Jaka "teologia" drzemie w ciasteczkach jego babci Rosy? I wreszcie: czemu tak często wspomina o jedzeniu? - na te i inne pytania stara się odpowiedzieć niezwykła książka "Przy stole z Franciszkiem", która właśnie trafiła na półki polskich księgarń.

Reklama

Autorem “Przy stole z Franciszkiem”, jak nazywa się po polsku publikacja, jest Włoch Roberto Alborghetti, dla którego to nie pierwsza publikacja poświęcona obecnemu papieżowi. Nie tylko prześledził liczne wątki kulinarne w papieskich homiliach i przemówieniach, ale także zbadał źródła fascynacji papieża Bergoglio jedzeniem i rodzinną biesiadą.

Z książki dowiemy się, że Franciszek umie gotować, a jego popisowym daniem jest ponoć pieczone prosię, ale także, że do zajmowania się jedzeniem przygotowywany był także w szkole ucząc się na technika chemii spożywczej. Autor podkreśla, że najważniejszą swoją wiedzę o jedzeniu Franciszek zaczerpnął od własnej babci i matki, które dbały o najdrobniejsze resztki, aby nigdy ich nie zmarnować.
Pewnie dlatego kwestia niemarnowania jedzenia jest tak ważna dla obecnego papieża. Podobno przed każdą podróżą prosi swoich gospodarzy, aby nie gościli go zbyt wykwintnie i nie dopuścili, aby jedzenie przygotowane dla niego potem się zmarnowało.

Autor książki stara się również wyjaśniać, skąd u Franciszka tak często powtarzany zwrot “Dobrego obiadu” czy “Dobrej kolacji”, kierowany do tysięcy wiernych podczas każdego Anioła Pańskiego w Watykanie. Chodzi o kulturę spotkania, która tworzy się właśnie przy świątecznym stole w rodzinie. Rodzina Jorge Bergoglio dbała o tę wyniesioną z Włoch tradycję, dlatego m.in. przy poszukiwaniach mieszkania w Argentynie kierowała się kryterium dużej kuchni, która zmieści przy jednym stole wszystkich domowników.

Reklama
Reklama

Tak w rodzinnym domu papieża świętowanie niedzieli wspomina jego siostra: “Najpierw msza w kościele San José, potem długie obiady trwające do późnego popołudnia. Te wspaniałe niemające końca obiady, złożone z pięciu, sześciu, a nawet siedmiu dań. I z deserem. Byliśmy ubodzy, ale mieliśmy wielką godność i zawsze byliśmy wierni włoskiej tradycji” – opowiada Maria Elena.

W publikacji nie zabrakło też przepisów kulinarnych. Poznamy tu m.in recepturę słynnych ciasteczek babci Rosy, na przykładzie których papież wyjaśniał kiedyś istotę grzechu kłamstwa.

Reklama
Reklama

 

 

Przy stole z Franciszkiem. Jego historie, jego potrawy, jego goście

Reklama

Roberto Alborghetti

Wydawnictwo Jedność 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stacja7 jest patronem medialnym publikacji.

ad/Stacja7

Reklama

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas na Patronite