Każdego roku w Polsce tracimy ponad 5 mln ton jedzenia. W tym samym czasie prawie 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Według danych wyrzucamy na śmietnik żywność, która nie jest wykorzystana w domu, zniszczoną w procesie produkcji lub przechowywania, a także w handlu. Czy możemy coś z tym zrobić?
Dziennik Gazeta Prawna podkreśla, że marnowanie jedzenia w największej mierze wina konsumentów. Notorycznie kupujemy za dużo, a potem wyrzucamy całe gotowe posiłki, gdy tylko minie ich termin przydatności do spożycia. W świetle statystyk Eurostatu i Komisji Europejskiej to właśnie indywidualni konsumenci marnują najwięcej, bo aż 53 proc. produkowanej żywności. Oznacza to, że co drugi wartościowy produkt, który ląduje na śmietniku, trafia tam bezpośrednio z lodówek lub kuchennych półek w naszych domach – czytamy w gazecie.
Jednak należy zauważyć, że winę za marnotrawstwo żywności ponoszą także inne czynniki. Problem ten jest złożony.
Co jest przyczyną marnotrawstwa żywności?
W produkcji rolniczej i na etapie przetwórstwa bezpowrotnie tracimy ponad 30 proc. żywności. Głównymi przyczynami są restrykcyjne wymogi handlowe lub jakościowe stawiane rolnikom, niewłaściwe warunki przechowywania, a także błędy ludzi i maszyn na etapie produkcji – tłumaczy dr inż. Sylwia Łaba, ekspert z Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego.
Eksperci podkreślają, że zmarnowana żywność trafia bardzo często na śmietnik prosto z półek sklepowych i magazynów, ponieważ nie spełniają określonych wymagań. Choć nie są to największe ilości, bo sektor handlu odpowiada za ok. 7 proc. całego wolumenu traconej żywności, to jest to akurat etap, na którym można byłoby uratować jej bardzo dużo i przekazać na cele społeczne. Tymczasem jest ona wyrzucana z powodu utraty świeżości lub przekroczenia terminu ważności do spożycia, co nie przekreśla jeszcze jej wartości – dodaje w rozmowie z Dziennikiem Gazetą Prawną, Sylwia Łaba.
Co możesz zrobić, by nie marnować jedzenia?
Na poziomie gospodarstwa domowego jest kilka możliwości, aby ograniczyć marnowanie jedzenia. Przede wszystkim należy robić przemyślane zakupy – kupować tyle, ile faktycznie jest potrzebne. Warto także planować posiłki z wyprzedzeniem i robić listy zakupów, by nic spoza listy niepotrzebnego, co może się zmarnować, nie trafiło do koszyka. Ważne także, aby sprawdzać daty ważności swoich produktów i nauczyć się w odpowiedni sposób przechowywać żywność.
Przeczytaj również
A co w momencie, kiedy jedzenia jest już za dużo? Warto poszukać najbliższego w okolicy Banku Żywności. W Polsce jest ich aż 31. Ich misją jest wspieranie potrzebujących, poprzez dostarczanie im paczek żywnościowych. W ubiegłym roku fundacja wsparła aż 1,5 mln osób, a także łącznie przekazała prawie 64 000 ton żywności na cele społeczne.
kw/PAP/RMF.24/Stacja7