video-jav.net
ŚWIATOWE DNI MŁODZIEŻY

Papież przy stole żartował z młodymi

Uczestniczka obiadu z papieżem, Małgorzata Krupnik, powiedziała PAP, że sobotnie spotkanie przy stole w Pałacu Arcybiskupów Krakowskich obfitowało w pełną serdeczności rozmowę, żarty, a nawet dowcip sytuacyjny

Polub nas na Facebooku!

“Na początku byliśmy bardzo spięci. Nie wiedzieliśmy, jak się odezwać do papieża, jak zacząć rozmowę. To Franciszek nas zachęcał: +mówcie coś do mnie, rozmawiajmy+” – opowiadała polska wolontariuszka ŚDM z Andrychowa, która pracowała przy rejestracji pielgrzymów biskupów i ochotników.

“Dowiedziałam się o tym, że zaproszono mnie na obiad z papieżem miesiąc temu, ale byłam tak zajęta pracą, że nie miałam czasu nawet na to, by to sobie uświadomić” – przyznała.

“Franciszek bardzo dużo żartuje, mogliśmy się o tym przekonać. Były przy stole sytuacje, które można uznać za dowcip sytuacyjny” – podkreśliła Małgorzata Krupnik. Jak zauważyła, papież w zabawny sposób komentował to, co działo się przy stole.

Poinformowała, że rozmowę prowadzono po włosku i hiszpańsku. “Ja rozmawiałam z papieżem po hiszpańsku” – wyjaśniła.

“To było niezwykle serdeczne spotkanie” – zapewniła Małgorzata Krupnik.


(PAP) sw/ bos/

Co jadł Franciszek w Krakowie?

Wędzony polski węgorz, filet z indyka i sernik - to potrawy, których mógł w czasie pobytu w Krakowie skosztować papież

Polub nas na Facebooku!

Siostry sercanki, prowadzące kuchnię w domu Arcybiskupów Krakowskich w piątek przygotowały na śniadanie dla ojca świętego jajka a’la Franciszek. Jaki jest przepis na tę potrawę i jak ona smakuje to tajemnica. Wiadomo jedynie, że podano je z chrzanem.

“Bardzo nam zależało, żeby papież mógł spróbować polskich produktów, dlatego wśród potraw, które podano na stół były m.in. podhalańska cielęcina, wędzony węgorz, bundz marynowany z sokiem z pomidorów i jesiotr z kremem z kopru” – zdradził zastępca rzecznika archidiecezji krakowskiej ks. Piotr Studnicki.

Ukłonem w stronę kuchni włoskiej był w papieskim menu makaron garganelli, a argentyńskiej – stek z polędwicy wołowej.

Podczas obiadu z młodzieżą Franciszek mógł też skosztować pierogów z mięsem z ogonów wołowych, fileta z indyka oraz sernik – specjalność sióstr sercanek.

Papież jadł posiłki w towarzystwie swoich najbliższych współpracowników oraz gospodarza domu metropolity krakowskiego kard. Stanisława Dziwisza. (PAP).


wos/ bos/