Franciszek lubi pizzę, a Jan Paweł II kochał szparagi. Szef kuchni zdradza ulubione dania papieży

Sergio Dussin, kucharz trzech papieży, zdradza ulubione dania Jana Pawła II, Benedykta XVI oraz Franciszka. "Benedykt XVI nigdy nie odmawia kawałka tortu Sachera, a Jan Paweł II kochał szparagi" - mówi.

fot. Jeffrey Bruno / Flickr Angie; Menes/Cathopic; Levan Ramishvili / Flickr

65-letni szef kuchni Sergio Dussin gotuje w Watykanie od niemal dwudziestu lat, a na łamach włoskiego „Posłańca św. Antoniego” opowiedział o ulubionych daniach trzech ostatnich papieży.

Dussin na co dzień prowadzi z dwoma synami rodzinny interes związany z gastronomią. Natomiast raz na miesiąc lub raz na dwa tygodnie pojawia się w domu św. Marty, gdzie mieszka papież Franciszek.

Kiedy dzwonią do mnie z Watykanu rytualne pytanie brzmi: „Czy jesteś dostępny?”. Moja równie rytualna odpowiedź brzmi „tak”. Dla kucharza to wielki przywilej móc służyć papieżowi. Zwykle są to prywatne lunche, jak te dla papieża Franciszka, które jada ze swoimi współpracownikami. Zawsze w gronie nie więcej niż dwudziestu osób – przyznaje.

Reklama
Reklama

„Jan Paweł II kochał szparagi”

Szef kuchni zdradził, co najbardziej lubił jeść papież Jan Paweł II i Benedykt XVI oraz co smakuje Franciszkowi. Jestem bardzo przywiązany do Benedykta XVI, wielkiego papieża, życzliwej osoby. On na przykład nie pije wina a sok. Nie je grzybów, ale nigdy nie odmawia kawałka tortu Sachera (czekoladowy tort przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową) – przyznaje Dussin.

Kucharz podkreśla, że Jana Pawła II poznał pod koniec życia, kiedy jadł niewiele. Jednak kochał szparagi, przygotowane w każdej postaci – mówi.

Co lubi obecny papież? „Jest smakoszem”

Franciszek jest smakoszem. Je dobry makaron z fasolą, chlebem i sopressą [rodzaj salami] lub polentę z serem. Zdarzyło mi się nawet przygotować dla niego pizzę. Jest nieprzewidywalny: trzyma się ceremonii, dopóki kogoś nie zobaczy. Potem zaczyna kogoś przytulać, trzymać dziecko lub witać się z moim personelem. W menu moich restauracji dedykowałam mu danie: „Ravioli papa Francesco” – mówi kucharz

Reklama
Reklama

Szef kuchni podkreśla, że przygotowując dania stara się korzystać z lokalnych produktów, które przyjeżdżają do Watykanu z Wenecji Euganejskiej.

Jak znalazł się w watykańskiej kuchni?

Dussin zaczynał jako kelner i nie spodziewał się, że kiedykolwiek trafi do kuchni watykańskiej. Pochodzę ze skromnej, ale pracowitej, rodziny chłopskiej – mówi.

W 2017 roku kucharz przygotowywał również posiłek dla półtora tysiąca osób w ramach Światowego Dniach Ubogich. Jak tłumaczy, papież Franciszek poprosił o „prosty, domowy obiad”.

Reklama

Wciąż mam w pamięci, jak Franciszek chodził wokół stołów i witał się z ubogimi. Każdego darzył uśmiechem i miał czas na rozmowę – przyznaje Dussin.

kh, messaggerosantantonio.it/Stacja7

Dołącz do naszych darczyńców. Wesprzyj nas!

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

Reklama

SKLEP DOBROCI

Reklama

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

Reklama
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas - złóż darowiznę