Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami
dla 6 osób
– 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g.)
– 200 g sera białego mielonego
Przeczytaj również
– 100 g rodzynek
– 4 łyżki brązowego cukru
– 1 jajko
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° C.
Ser wymieszaj z połową cukru i wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia.
Ciasto z powrotem zwiń w rulon, włóż na 20 minut do lodówki, po tym czasie pokrój je w cienkie plasterki.
Plastry układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18-20 minut.
Czekolada na gorąco
dla 2-4 osób
– 200 g gorzkiej czekolady
– 200 ml mleka
– 300 ml śmietanki kremówki
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 laska wanilii
– bita śmietana do dekoracji
1/3 śmietanki ubij, dodaj łyżkę cukru i schowaj do lodówki.
Czekoladę połam na małe kawałki.
W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i 2 łyżkami cukr. Po chwili wyciągnij wanilię i dodaj czekoladę oraz resztę śmietanki.
Gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji.
Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.
Pieczone jabłka z rodzynkami i migdałami
dla 2-4 osób
– 4 jabłka
– 4 łyżki konfitury malinowej
– 4 łyżki migdałów w płatkach
– 3 łyżki miodu gryczanego
– garść rodzynek
– 1 łyżka cukru
– ½ szklanki wytrawnego wina
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– ½ łyżeczki cynamonu
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 ° C.
W małym garnku podgrzej wino, dodaj do niego rodzynki, cynamon, cukier i cukier waniliowy.
Gdy wino nieco odparuje, a rodzynki napęcznieją, zdejmij garnek z ognia. Dodaj miód, migdały i konfiturę malinową.
Z każdego jabłka odkrój czubek. Wydrąż środek owoców i nafaszerj je przygtowną mieszanką.
Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na mniej więcej 20 minut.
Krem z białej czekolady z migdałami
na średniej wielkości słoik
– 200 g białej czekolady
– 150 ml mleka
– ¾ szklanki mleka w proszku
– ¾ szklanki mielonych migdałów
Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Mleko zagotuj, dodaj do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby pozbyć się grudek.
Mleko dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mielone migdały i wymieszaj raz jeszcze.
Krem przełóż do słoika.
Wszystkie słodkie przepisy Ani Starmach znajdziecie w książce „Pyszne na słodko”,
która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak.
Sprawdzone przepisy na najlepsze słodkości od Ani Starmach zebrane w jednym tomie.
Aż 88 pysznych i prostych przepisów na desery, których przyrządzenie zajmie tylko chwilę.
Koniec z zakalcami czy popękaną bezą – Ania Starmach dzieli się swoimi kuchennymi sekretami, które sprawią, że każdy przepis się uda.