Nasze projekty

Słodkie Święta

Słodyczy nigdy za wiele. A szczególnie w Święta. Wspaniałe i niezwykle proste przepisy od Ani Starmach przekonają Was, że dla tych pyszności nie warto liczyć kalorii.

Reklama

Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami

dla 6 osób

Reklama

14294419649_c2e0616157_k– 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g.)

– 200 g sera białego mielonego

– 100 g rodzynek

Reklama

– 4 łyżki brązowego cukru

– 1 jajko

Reklama

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° C.

Ser wymieszaj z połową cukru i wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia.

Ciasto z powrotem zwiń w rulon, włóż na 20 minut do lodówki, po tym czasie pokrój je w cienkie plasterki.

Plastry układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18-20 minut.


Czekolada na gorąco

dla 2-4 osób

Hot_chocolate_(2)– 200 g gorzkiej czekolady

– 200 ml mleka

– 300 ml śmietanki kremówki

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 laska wanilii

– bita śmietana do dekoracji

1/3 śmietanki ubij, dodaj łyżkę cukru i schowaj do lodówki.

Czekoladę połam na małe kawałki.

W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i 2 łyżkami cukr. Po chwili wyciągnij wanilię i dodaj czekoladę oraz resztę śmietanki.

Gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji.

Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.


Pieczone jabłka z rodzynkami i migdałami

dla 2-4 osób

16102-a-bowl-of-rome-beauty-apples-pv– 4 jabłka

– 4 łyżki konfitury malinowej

– 4 łyżki migdałów w płatkach

– 3 łyżki miodu gryczanego

– garść rodzynek

– 1 łyżka cukru

– ½ szklanki wytrawnego wina

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– ½ łyżeczki cynamonu

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 ° C.

W małym garnku podgrzej wino, dodaj do niego rodzynki, cynamon, cukier i cukier waniliowy.

Gdy wino nieco odparuje, a rodzynki napęcznieją, zdejmij garnek z ognia. Dodaj miód, migdały i konfiturę malinową.

Z każdego jabłka odkrój czubek. Wydrąż środek owoców i nafaszerj je przygtowną mieszanką.

Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na mniej więcej 20 minut.


Krem z białej czekolady z migdałami

na średniej wielkości słoik

white-chocolate-380702_960_720– 200 g białej czekolady

– 150 ml mleka

– ¾ szklanki mleka w proszku

– ¾ szklanki mielonych migdałów

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Mleko zagotuj, dodaj do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby pozbyć się grudek.

Mleko dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mielone migdały i wymieszaj raz jeszcze.

Krem przełóż do słoika.


Wszystkie słodkie przepisy Ani Starmach znajdziecie w książce „Pyszne na słodko”,
która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak.

Starmach_Pysznenaslodko_500pcxSprawdzone przepisy na najlepsze słodkości od Ani Starmach zebrane w jednym tomie.
Aż 88 pysznych i prostych przepisów na desery, których przyrządzenie zajmie tylko chwilę.
Koniec z zakalcami czy popękaną bezą – Ania Starmach dzieli się swoimi kuchennymi sekretami, które sprawią, że każdy przepis się uda.

 

Reklama

Dołącz do naszych darczyńców. Wesprzyj nas!

Najciekawsze artykuły

co tydzień w Twojej skrzynce mailowej

Raz w tygodniu otrzymasz przegląd najważniejszych artykułów ze Stacji7

SKLEP DOBROCI

Reklama

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
WIARA I MODLITWA
Wspieraj nas - złóż darowiznę